27 Aralık 2011 Salı

Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir?

 Yılbaşı (Noel) Hindisi

Aynı kurbanlık koyun gibidir hindiler ve kurban bayramı nasıl kurban etsiz olmazsa, yılbaşı da hindisiz olmaz. Çocukluğumdan beri ailemizde yılbaşında geleneksel olarak hindi pişirilir. Eskiden babam hindiyi canlı alıp getirirdi. Günlerce bahçede cevizle beslerdik. Dokunmaya korkardım gagalarsa diye. Sonra da yılbaşına bir iki gün kala hindiyi kesip yolarlardı. Annem de pişirirdi. Aramızda duygusal bağ oluşmuş olduğundan ağlardık kesildiğinde. Ama sofraya gelince önce mırın kırın etsek de sonradan hapur h
upur yerdik.
Gelelim yılbaşı hindisinin tarifine.
Son günlerde televizyonda her kanalda başka bir aşçı hindi tarifi veriyor. Bu tarif karmaşası içinde hindiyi nasıl pişireceğini bilemeyenler için işte denenmiş, onaylanmış hindi tarifi:
NOT: Öncelikle yılbaşından 1 gün önce işe koyulmamız gerekiyor,çünkü hindi marine edilmezse sert olur ve kokar.
Hindiyi alın. İyice yıkayın. Tuz ve limonla iyice ovun. Sonra iyice yıkayın. Ondan sonra tamamen suyun içinde kalacak şekilde 3-4 saat suda bekletin ki kanı çıksın. Sonra tavuğu tekrar yıkayın ve iyice süzün. Kağıt mendille kurutun. Sonra sosunu hazırlayın.Sosu için  1 adet büyükçe bir soğanı rendeleyin. Suyunu iyice sıkın. Hindiyi yer yer delip deliklerin içinden o soğan suyunu çay kaşığıyla deldiğiniz yerlerden içeriye akıtın. Hatta bu iş için özel yapılan şırıngalardan bulabilirseniz süper olur.Artan soğan suyuna 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez,1 tatlı kaşığı hardal,1 çay kaşığı bal,1 adet kesmeşeker,1 diş sarmısak, 1 tatlı kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı, 2 yemek kaşığı zeytinyağ,2 yemek kaşığı maden suyu(soda), 1 çay kaşığı kekik,1 çay kaşığı kırmızıbiber,tuz,karabiber ekleyerek karıştırın. Bu karışımı hindinin içine, dışına, altına, üstüne, her tarafına bastıra bastıra iyice yedirerek sürün. Bir gün buzdolabında sosuyla bekletin. Fırın poşetinin içini 1 yemek kaşığı un ve biraz tuzla sallayarak hazırlayın. Sonra hindiyi sostan çıkarın ve poşete yerleştirin.Hindinin göğüs kısmı yukarıda olmalı. Poşeti kapatmadan yüzeyde kalan yerlere tekrar sos sürüp 1 yemek kaşığı kadar da mayonezi üzerine sürün.Poşeti teliyle kapatın ve bir iki yerinden delin. Fırın tepsisiyle fırının en alt rafına yerleştirip 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar yaklaşık 1,5-2 saat pişirin.

İç pilav için malzemeler:.
Orta boy bir soğan
içinden kedi ciğeri çıkarsa hindi ciğeri, çıkmazsa 1 avuç büyüklüğünde yaklaşık 100 gr. kuzu ciğeri
1 bardak pirince 1,5 bardak su olacak şekilde kişi sayısına  bağlı miktarda pirinç
Yenibahar, tarçın, karabiber, tuz, dereotu,kuş üzümü,dolmalık fıstık.

Pirincinizi ölçüp 20 dakika yarım limon sıkılmış tuzlu suda bekletin. Sonra iyice yıkayın ve süzdürün. Soğanı soyup çok minik kare kare doğrayın ve yayvan bir tencerede pirincinizin miktarına göre ayarlayacağınız miktarda margarin ile ve iki adet kesme şeker ilave ederek orta ateşte çok az kavurun. Ciğeri tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp soğanlara ekleyin (Yıkamıyoruz ve un vesaire hiç bir şeye batırmıyoruz).1 paket dolmalık fıstık ilave edip kavurmaya devam edin..Süzülen pirinci ilave edin.. Pirinçle de bir miktar kavurun. Sonra ölçtüğünüz kaynar suyu ilave edin. Ocağın altını yarım yapın. İçine baharatları ekleyip iyice karıştırın. Tadına tuzuna bakın.Suyu çekip pişince altını kapatın. Dere otu doğrayıp karıştırın ve dinlenmeye bırakın.  Eğer ev halkıiç pilav yemeyebilir diye düşünüyorsanız bir miktar sade pirinç pilavı da pişirebilirsiniz.

Fırından çıkardığınız hindinin poşetini yırtarak çıkarın. Servis tabağına alın veya hinidinin sığacağı bir servis tabağınız yoksa tepside kalabilir. Hindinin içini pişirdiğiniz iç pilavla doldurun. Etrafına da pilav serpiştirebilirsiniz. Süsleyerek servis edin.

NOT: Pilavı hindi suyuyla pişirmek isterseniz. Marine etmeden önce hindi kanatlarının uç kısımlarını alıp suyunu çıkarabilirsiniz. Tavuk -hindi suyu nasıl çıkarılır?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...