11 Ağustos 2011 Perşembe

İftara Kuzu Tandır Yapalım!!!

Herkese hayırlı ramazanlar.
İşte iftar ve bayram sofralarının yıldızı olacak bir yemek. Hem de evde siz yapacaksınız.5 yıldızlı otellerin menülerinde bile sıkça yer alan, tadı damağınızda kalacak yumuşacık bir et yemeği "Kuzu Tandır". Yanında bulgur veya pirinç pilavı ile servis edeceğiniz tadına doyulmaz bir lezzet. İşte karşınızda Kuzu Tandır tarifi:

Kasaptan kuzu kürek alalım. Yalnız kasaptan rica edelim eti parçalamadan tek parça halinde bırakacak şekilde kemiğini çıkartsın.
Etin pişince biraz hacmen küçüleceğini göz önünde bulundurarak ayarlayın et miktarını. Biz iki kürekten yaptık 4-6 kişi için.
Bu yemeği yapmaya servis edeceğimiz günden bir gün önce başlıyoruz. Son dakikada yapılacak bir yemek değil, şimdiden söyleyeyim.

Etimizi yıkayıp suda bekletiyoruz. İyice kanı çıkmalı. Gerekirse suyunu değiştiriyoruz.

Sonra etimizi süzgece alıp suyunu süzdürüyoruz.

Eti marine etmek için belirleyeceğimiz bir kaba alıyoruz.
Marine kabımıza şunları koyuyoruz:

Biraz zeytinyağı
1 kaşık yoğurt
1 soğanı rendeleyip sıkarak çıkardığımız soğan suyu
Yarım şişe maden suyu(soda)
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı soya sosu
Yarım limonun suyu
1 kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz( Marine ederken tuz atıyoruz ama eti sertleştirmiyor.)


Bu malzemelerin hepsini karıştırıp etimizi bu karışımın içinde 1 gece bekletiyoruz.

Ertesi gün etimizi süzüyoruz ama YIKAMIYORUZ.
Yanmaz yapışmaz( teflon) tencereye alıp tane karabiber serpiyoruz ve 1 defne yaprağını kırıntılayıp ilave ediyoruz. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Hem suyunu salıp çekiyor, hem de kızarıyor.

Servis ederken maydanozla süsleyebilirsiniz. Havalı bir sunum için altı mumlu porselen bir fırın kabına aktarıp sofranın ortasına koyabilir ve şık bir şekilde servis edebilirsiniz. Kuzu tandırlı örnek menü için "Anneler Günü Sofrası" yazıma bakabilirsiniz.

Afiyet olsun.


                                               Kuzu Tandırın pişmeden önceki hali

3 yorum:

  1. tandırı teflon tencerede yaptım sahane oldu tarife göre

    YanıtlaSil
  2. soya sosu ve hardal koymadan nasıl olur acaba ben kullanmıycam çünkü

    YanıtlaSil
  3. Merhaba.Evinizde yoksa kullanmayabilirsiniz tabii ki ama soya sosu tuzlu bir ürün olduğu için tuz miktarını biraz arttırmanız iyi olabilir.Hardal da tercihe bağlı. Tarifimi denedikten sonra lezzetini de yorumlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...