10 Ekim 2011 Pazartesi

Romantik ve Havalı Bir Tatlı: Gül Tatlısı



Gül tatlısı bizim evde yıllardır yapılan çok lezzetli ve çok güzel görünümlü şerbetli bir tatlı. Görüntüsü gözünüzü korkutmasın. Gül tatlısını yapmak kurabiye yapmak kadar kolay. Hatta bu şekilde başka hamurdan kurabiye bile yapabilirsiniz.
Biz vaktiyle birkaç tarif denedik ama en lezzetli olan ve hamuru en güzel tutan tarif bu. Tecrübeyle sabittir.
İlk önce şerbeti hazırlıyoruz:
3 bardak şeker
2,5 bardak su

Çeyrek limon
1 paket vanilya
Şeker ve suyu bir tencereye alıp yıkadığımız ¼ limonu sıkmadan direkt içine atıyoruz. 15-20 dakika kaynatıyoruz. Ayrıca içine arzuya göre ateşten aldıktan sonra yarım limon suyu da ilave edebilirsiniz. Biz bir paket de vanilya ekliyoruz. Güzel bir lezzet veriyor.
Hamuru için gerekli malzemeler şunlar:
1 çay bardağı süt(ajda çay bardağı)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı katıyağ(erimiş becel)
Yarım su bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
3,5 bardak un
UYARI: Hamurda şeker yok!
Bütün malzemeleri kulak memesi yumuşaklığında yoğuruyoruz. Bir beze ayırıp 1 çay kaşığı kadar kırmızı toz gıda boyası katıyoruz. Merdane ile yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında açıyoruz. Ağzı ajda bardaktan daha keskin olduğu için eski küçük bir çay bardağı kullanarak daireler kesiyoruz. Bu daireleri bir köşede bekletiyoruz.
Geri kalan sade hamurdan da bezeler alıp merdane ile açıyoruz ve yine bardakla küçük daireler kesiyoruz. Püf noktası şu: kestiğimiz dairelerden 5 tanesini hafif üst üste gelecek şekilde yan yana diziyoruz. Matematikteki kesişen kümeler gibi düşünebilirsiniz. Elimizle azıcık bastırarak yapıştırıyoruz. Sonra ilk koyduğumuz yani ucu en altta olan daireden başlayarak halı sarar gibi sararak kıvırıyoruz ve bir rulo elde ediyoruz. Sonra bir bıçakla tam ortadan kesiyoruz ve iki tane gül elde ediyoruz. İşte bu kadar!
Biz güllerin ortalarına kırmızı daireleri koyarak güzel bir görüntü elde ettik. İsterseniz tamamını kırmızı yapabilir hatta yeşil gıda boyasıyla yaprak şekilleri kesip yanlarına yaprak da yapabilirsiniz.
Yaptığımız gülleri fırına girebilen bir tepsiye veya borcama diziyoruz. Yalnız aralıklı dizin çünkü kabarıp şişkolaşıyorlar ve birbirlerine yapışıyorlar. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Yalnız burada da bir püf noktası var: Fırını çok önceden veya iyice ısıtmıyoruz. 1-2 dakika yeter, çünkü fırının çok harlı olmaması lazım. Bir de tepsimizi fırının olabildiğince alt rafına koyuyoruz. Yavaş yavaş pişsin, çok harlı olmasın diye.
Güllerimizi 30 dakika pişiriyoruz. Sonra fırından çıkarıp sıcak sıcakken üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti döküyoruz. Biraz sonra şerbeti çekiyor, biz tekrar şerbet döküyoruz.
İkram ederken arzuya göre diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi sade veya kaymaklı olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. kesinlikle cok guzeller sunumunda fevkalade oldugu için tam not benden:))

    YanıtlaSil
  2. canım çok guzel gorunuyor ellerıne saglık denıyecegım sevgıler..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım nefis görünüyor.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ŞİMDİ YAPTIM SÜPER YAA ÇOK DA AÇIK ANLATMIŞSIN TŞKLER

    YanıtlaSil
  5. merhaba ben porselendemlik.comdan tuna

    sayfanızı cok begendim etkinliğimizde ev sahipliği yapmak istermisiniz?

    haber bekliyorum

    nasibim34@hotmail.com

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...