24 Ekim 2008 Cuma

Ekmek Böreği

Sabah kahvaltıda, akşam beş çayında, gece acıktığınızda, çocuklarınız okuldan aç geldiğinde toplam 10 dakikada hazırlanıp pişebilecek, yapması kolay, tadı güzel, evdeki malzemelerle yapılabilen bu börek için sadece 2 yumurta, 6-7 dilim ekmek (bir gün önceden kalan ekmekleri değerlendirmek için birebir) ve 100-150 gr.  beyaz peynir yeterli. Peyniri bir tabakta ezip yumurtaları içine kırıyoruz. Karıştırıp ekmeklerin üzerine sürüyoruz ve fırının üstten ızgara ayarında 5 dk. pişiriyoruz. Hepsi bu. Afiyet olsun.

23 Ekim 2008 Perşembe

Dondurmalı Kup Karamel


Bugün basit ve pratik olduğu kadar şık ve lezzetli bir tatlı yaptım. Bu günün menüsü ise şöyleydi:
Mercimek çorbası
Zeytinyağlı Ayşekadın
Arapkir kavurması
Bulgur pilavı
Patates Kızartması
Dondurmalı Kup(Cup) Karamel(Tarifi aşağıda)

Gelelim tarifimize.
Önce bir paket hazır krem karamel(creme caramel) alıyoruz. Paketten çıkan toz karışımı 500 ml süt ve 4 çay kaşığı nescafe ile pişiriyoruz. Varsa ayaklı dondurma kaplarımıza, yoksa şık bir kase veya bardağa döküp oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyoruz. Daha sonra buzdolabına koyuyoruz. Bu arada varsa bitter çikolatayı benmari usulü yani su dolu bir tencereye cam bir kase oturtup çikolatayı içine koyarak ve asla içine su karıştırmadan eritiyoruz. Bir yağlıkağıt parçası üzerine çay kaşığının sapıyla eriyen çikolatadan çubuk şekline yakın şekilde sürüp diprize koyuyoruz. 5 dakika sonra dipfrizden çıkarıp üzerine bir kat daha çikolata geçiyoruz. Bu kat da donduktan sonra çikolata yapraklarımızı yağlı kağıttan sıyırıp çıkarıyoruz.
Üst kat için ben kaymaklı dondurma kullandım. Renkli dondurma topları içeren en sağdaki kupun dondurması da çilek-vanilya-kakao.
Servis esnasında dondurma kaşığıyla dondurma topları yapıp kupumuzun üzerine diziyoruz.
Paketten hazır olarak sıvı halde karamel de çıkıyor. Üzerlerine bu sıvı karamelden gezdiriyoruz. İsteyenler çikolata sosu da ilave edebilirler. Hazırladığımız çikolata yapraklarını, varsa gofret veya çubuk gofretleri saplayarak süs yapıyoruz. İsterseniz en üste fındık, şam fıstığı, çikolata rendesi vs. de serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.
NOT1: Resimde üzerinde kahve çuvalı objesi bulunan metal çubuk tatlı kaşığının sapıdır.
NOT2: İsteyenler bu dekorasyonu puding üzerine de yapabilirler.

22 Ekim 2008 Çarşamba

Kıymalı ve Beşamelli Canneloni ve Beşamel Sos Tarifi


Canneloni bir çeşit iri kıyım makarna. Boru veya kalem makarnanın yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında olanı. Çeşitli markaların karton kutu ambalajda ürünleri var.Lazanya gibi çiğden fırına veriliyor. İç malzeme hazırlanıp dolma gibi içine dolduruluyor. Görüntü de lezzet de süper. 2 dilim yani toplam 6 canneloni bir kişiyi rahatça doyuruyor.Davetlerinizde 2 tanesini dekoratif şekilde çapraz vs. sunarak ara sıcak olarak börek yerine de servis edebilirsiniz. Biz canneloniyi çok sevdik ve arada bir yapıyoruz.

Ben kıymalı ve beşamelli yapıyorum ama peynirlisini, mantarlısını vs. yapabileceğiniz gibi tüm börek iç malzemeleriyle de yapabilirsiniz.

Gelelim tarife...Yarım kilo kıymayı üzerini geçecek kadar su ilavesiyle suyu çekip hafif kavrulana kadar su ile pişiriyoruz. Kıymamızı soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra köfte yapar gibi yaklaşık bir ekmeğin içini, 2 yumurtayı, 1 su bardağı kadar kaşar rendesini, isteğimize göre tuz ve karabiberi ilave ediyoruz. Cannelonileri sol elimizde tutup sağ elimizle dolma doldurur gibi tıkıştırarak dolduruyoruz ama taşmaması ve içimizin yetmesi için iki uçtan yarımşar santimetre boşluk bırakıyoruz. Fırın tepsimizin dibine çok az sıvıyağ gezdiriyoruz. 1 domates rendeliyoruz ve bir paket hazır domates püresinin yarısını döküp karıştırarak tepsinin dibini sıvıyoruz. Tepsiye içi doldurulmuş cannelonileri yanyana diziyoruz. Cannelonilerin üzerine tekrar bir domates rendesi ve hazır domates püresinin kalan yarısını döküp yayıyoruz. Bu arada beşamel sos pişiriyoruz. (Bunun için herkesin bir ölçüsü vardır genelde. Ben beşamel sosu şöyle yapıyorum: 2 kaşık un ile iki kaşık margarini tencereya aynı anda koyup kavuruyoruz. Toparlanınca yaklaşık yarım litre süt ilave edip ezerek karıştırıyoruz. Kıvamı çok koyu olmayacak, koyu boza kıvamı gibi olacak. içine tuz ve karabiber atıyoruz. Çok az da kaşar rendeliyoruz. Topak topak olursa blendırdan da geçirebilirsiniz.)
Üzeri domates soslu cannelonilerin üzerine beşamel sosu yayıyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında beşamel sosun üzeri kızarmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu aşamada fırından çıkarıp en üste kaşar rendesi ilave ediyoruz. Tekrar fırına verip kaşarların kızarmasını bekliyoruz ve sonra fırından çıkarıp afiyetle yiyoruz.

17 Ekim 2008 Cuma

Çay Daveti Menüsü



Akşam yemeğinden sonra oturmaya gelenlere ne yapacağını şaşıranlara bir fikir olur belki. Sevgiler...


Kahve
Çay
Kremalı kıymalı top börek(Turuncu Tatlar bloğundan)
Peynirli tepsi böreği
Çiğ börek

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...