22 Ekim 2008 Çarşamba

Kıymalı ve Beşamelli Canneloni ve Beşamel Sos Tarifi


Canneloni bir çeşit iri kıyım makarna. Boru veya kalem makarnanın yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında olanı. Çeşitli markaların karton kutu ambalajda ürünleri var.Lazanya gibi çiğden fırına veriliyor. İç malzeme hazırlanıp dolma gibi içine dolduruluyor. Görüntü de lezzet de süper. 2 dilim yani toplam 6 canneloni bir kişiyi rahatça doyuruyor.Davetlerinizde 2 tanesini dekoratif şekilde çapraz vs. sunarak ara sıcak olarak börek yerine de servis edebilirsiniz. Biz canneloniyi çok sevdik ve arada bir yapıyoruz.

Ben kıymalı ve beşamelli yapıyorum ama peynirlisini, mantarlısını vs. yapabileceğiniz gibi tüm börek iç malzemeleriyle de yapabilirsiniz.

Gelelim tarife...Yarım kilo kıymayı üzerini geçecek kadar su ilavesiyle suyu çekip hafif kavrulana kadar su ile pişiriyoruz. Kıymamızı soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra köfte yapar gibi yaklaşık bir ekmeğin içini, 2 yumurtayı, 1 su bardağı kadar kaşar rendesini, isteğimize göre tuz ve karabiberi ilave ediyoruz. Cannelonileri sol elimizde tutup sağ elimizle dolma doldurur gibi tıkıştırarak dolduruyoruz ama taşmaması ve içimizin yetmesi için iki uçtan yarımşar santimetre boşluk bırakıyoruz. Fırın tepsimizin dibine çok az sıvıyağ gezdiriyoruz. 1 domates rendeliyoruz ve bir paket hazır domates püresinin yarısını döküp karıştırarak tepsinin dibini sıvıyoruz. Tepsiye içi doldurulmuş cannelonileri yanyana diziyoruz. Cannelonilerin üzerine tekrar bir domates rendesi ve hazır domates püresinin kalan yarısını döküp yayıyoruz. Bu arada beşamel sos pişiriyoruz. (Bunun için herkesin bir ölçüsü vardır genelde. Ben beşamel sosu şöyle yapıyorum: 2 kaşık un ile iki kaşık margarini tencereya aynı anda koyup kavuruyoruz. Toparlanınca yaklaşık yarım litre süt ilave edip ezerek karıştırıyoruz. Kıvamı çok koyu olmayacak, koyu boza kıvamı gibi olacak. içine tuz ve karabiber atıyoruz. Çok az da kaşar rendeliyoruz. Topak topak olursa blendırdan da geçirebilirsiniz.)
Üzeri domates soslu cannelonilerin üzerine beşamel sosu yayıyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında beşamel sosun üzeri kızarmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu aşamada fırından çıkarıp en üste kaşar rendesi ilave ediyoruz. Tekrar fırına verip kaşarların kızarmasını bekliyoruz ve sonra fırından çıkarıp afiyetle yiyoruz.

2 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık,nefis görünüyor,çok lezizi yahu.hemen yapmalı bundan:-)))afiyet olsun.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. tarif mukemmel not edildi ama asagıdaki çay sofrasında olmak için neler verirdim bir bilsen...

    öpüyorum canım benim..

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...