5 Eylül 2008 Cuma

En unutulmaz iftar sofrası sizinki olsun!




Sık sık misafir ağırladığımız bu günlerde iftara davet ettiğiniz misafirlerinizin sizin evdeki iftarı unutmaması ve yıllarca masanızın ihtişamından bahsetmesi için yüz çeşit yemek yapmanıza gerek yok. Önce gözler ve gönüller doyarsa mideler daha kolay doluyor. İftar davetinizde misafirlerinizi şık bir masada ağırlamanız için size birkaç öneri:

Uyumu yakaladığınızda şıklığı da yakalamışsınız demektir. Menü uyumu başka bir yazı konusu ama servis takımlarının ve sofranın uyumu çok önemlidir. Tabii ki masayı kurup misafirlerimizi aç bırakmayacağız.
Yemeklerin servisi esnasında telaş yapmamak; kimseyi susuz, ekmeksiz bırakmamak; boşalan çay bardaklarını takip edip hemen doldurmak ve yemekleri sıcak servis etmek davetinizden yüzünüzün akıyla çıkmanızı sağlar.

İlk önerim sofraya geleneksel şekilde tek tabak değil, çift tabak koymanız.

Evdeki tatlı tabaklarını düz yemek tabağının içine koymanız hem şık bir görüntü oluşturacaktır, hem de iftariyeliklerle kirlenen küçük tabakları toplayarak ana yemeğinizi sofrada servis edebilirsiniz. Şayet ana yemeği mutfakta tabaklara koyacaksanız da, zaten iftariyelikler kahvaltı türü olduğu için masaya başlangıçta tatlı tabaklarının konmuş olması kimseyi rahatsız etmeyecektir. Kirlenen tabakları toplayıp yerlerine dolu ana yemek tabaklarını koyabilirsiniz.


Çay servis edecekseniz çaydanlığınızı masaya yakın veya masada bulundurmalısınız. Böylece ikide bir masadan kalkıp mutfağa gitmeniz gerekmez. Teknoloji gelişti. Çoğu evde elektrikli çaydanlıklar ve semaverler var. Ama benim yok diyorsanız o zaman mumlu bir nihale de işinizi görebilir. Şimdi kış değil ama kışın soba üstleri de bu iş için ideal. İmkanınız kısıtlıysa, bir piknik tüpü veya mangal ile de çayı yanınıza alabilirsiniz.(Özellikle balkonlarda ve bahçelerde daha bile güzel olur. Zira dış mekanlarda fiş bulmak zor olabilir.)

Şahsen ekmekleri kurumamaları için dilimleyip sepete koyduktan sonra sepeti ile birlikte şeffaf bir poşete geçirip, herkes masaya oturunca ekmekleri maşa ile servis edip tabakların soluna koyuyorum. Normalde yemek tabağının soluna ekmek tabağı koymak lazım ciddi davetlerde. Ben birkaç kez koydum ama misafirler kalabalık gördükleri için masadan topladılar.

Peçetelerinizin renginin sofranın geneliyle ve tabaklarınızla uyumu da çok önemli. Mavi tabaklara beyaz peçete uyabilir, içinde sarı çizgiler varsa sarı da. Ama siyah beyaz peçeteyi mavi tabakla kullanmak hoş olmaz. Gözünüz ve zevkiniz uyum konusunda en büyük rehberinizdir.

Yine peçetelerinizin rengine uygun peçetelikler kullanmanız küçük ama şık ve göze çarpan bir ayrıntı olacaktır.

Sofranıza tabaklarınızın, bardaklarınızın ve/veya peçetelerinizin rengine uyumlu ve sofranın ahengini bozmayacak, gözü yormayacak şekilde cam veya plastikten, tercihen şeffaf sofra taşları serpmeniz sofraya şıklık katacaktır.(www.sendekacirma.com'da  çok şık sofra taşları ve aksesuarları  bulabilirsiniz.)

İmkanınız varsa sofraya ilginç bir iki aksesuar koymanız hoş olacaktır. Örneğin şekli değişik bir yağdanlık veya kürdanlık misafirlerinizin ilgisini çekebilir.

Ana yemeği altında mumu olan bir fırın kabıyla servis etmeniz de hem yemeği sıcak tutacak, hem de şıklığı ile ilgi çekecektir.

Masa örtünüzün, yemektekiler çok samimi ev halkı olmadığı sürece lekesiz ve kat izi olmadan ütülenmiş olmasına dikkat edin. Bir püf noktası: Yemek esnasında çatal bıçaklar masaya kondukça tak tak ses çıkmasın diye ben yine ütülenmiş beyaz bir çarşafı masa ile masa örtüsü arasına seriyorum. Altta direkt tahta olmadığı için masa örtüsü de daha beyaz duruyor.

Masa örtünüzle farklı bir şıklık yakalamak isterseniz, düz masa örtüsü üzerine serpme pul ve boncuklar ile süsleme yaptıktan sonra tek renk ama kendinden desenli organze tülden masa örtünüzle aynı ebatta bir tülü masaya sererseniz pul ve boncuklar aradan görünecek ve hoş bir flulukta şık bir örtü elde etmiş olacaksınız.

Sofralarınızın şıklığını garantilemek istiyorsanız öncelikle her şeyin temiz ve düzenli olmasını sağlayın. Örneğin tabakların desenleri bir o tarafa, bir bu tarafa değil, hepsi aynı yöne bakmalı.

Düzene meraklı biri olarak son trendlere göre sofra düzenini şu şekilde özetleyebilirim:

Tabağın hemen sağına keskin yüzü tabağa yani sola bakacak şekilde bıçak, onun hemen yanına çukur tarafı üstte olacak şekilde kaşık, tabağın soluna çatal. Peçete ya tabağın solunda tek başına veya çatalın altında, ya tabağın içinde, ya da tabağın masanın ortasına bakan kısmında. Bardaklar çatalın önüne doğru tabağın sağında durmalı.

Şık bir sofra hazırlamak ile ilgili önceki bazı önerilerimi bu linkte bulabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Canım,
    görselliğe verdiğin öneme ve zevkine hayranım. Ne kadar güzel ve şık bir sofra. Haklısın, insanın önce gözü doymalı.Ne fazla şatafatlı, ne de karma karışık. Sadeliğine ve renk armonisine bayıldım. Verdiğin bilgiler için de teşekkür ediyorum. İyi ki varsın.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. Çok şık bir sofra.Tavsiyeler için teşekkürler,denyeceğim.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Ben teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. su sofralarına aşık oluyorum yahu :)

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...