İlk duyduğumda tuhafıma gitmişti ama yedikten sonra vazgeçemeyeceğim bir lezzet oldu. Sıcak ve soğuk tatlı birarada süper bir lezzet oluyor. Öğrendiğimden beri sık sık ve özellikle menüde balık varsa yapıyorum. Geçtiğimiz günlerde de balıktan sonra canımız çekti ve yaptık.
Yapımı çok kolay ve aklınıza estiğinde hemen yapabileceğiniz kadar pratik. Bu nedenle Bir Demet Fesleğen arkadaşımızın düzenlediği Şipşak Tarifler Etkinliğine bu Dondurmalı İrmik Helvası tarifiyle katılıyorum.
Ben 1 bardak irmikten yaptım. Tam beş kase çıktı.Hemen yedik bitirdik.
Yapılışı çok basit:
Tercihen uzun saplı bir sütlük veya sosluk tarzı bir tencere alıyoruz çünkü uzağımızda tutsak iyi olur. İçine 2 buçuk bardak su, yarım ufak çay bardağı sıvı yağ(ben Çotanak İdeal fındık yağı kullanıyorum) ve yarım bardak toz şeker koyuyoruz(Orjinal tarifte şeker 1 bardaktı ama öylesi insanın içini alacak kadar tatlı oluyor.)
Birlikte ocağın bir köşesinde kaynıyorlar.
Biz bu arada derin bir tencere alıp içine 1 bardak irmiği susuz, yağsız hiçbirşey eklemeden koyup rengi dönüp kokusu çıkana kadar tahta bir kaşık yardımıyla kavuruyoruz.
İrmiği kavurduğumuz tecereyi lavabomuza oturtup uzağında durarak hazırladığımız şerbeti üzerine boca ediyoruz. Resimdeki gibi fokur fokur kaynayıp fışkırıyor.
Sonra tenceremizi tekrar ocağın üzerine alıp kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak ikinci resimdeki gibi suyu çektiriyoruz. Ocağın altını kapatıp üzerine kurulama bezi veya kağıt havlu kapatarak 5 dk dinlendiriyoruz.
Kalıp olarak kullanacağımız bir kaseyi sudan geçirip içini helva ile ortası oyuk olacak şekilde dolduruyoruz ve hazır aldığımız tercihen kaymaklı dondurmayı boşluğa koyuyoruz. üzerini yine ince birtabaka helva ile kaplayıp servis tabağına ters çeviriyoruz. Bence helva ince olduğunda daha iyi oluyor. Aynı kaseyi tekrar ıslatarak diğer kişiler için de aynı şekilde servis yapıyoruz. İsteyenler tarçın serpebilir. Afiyet olsun:)
Ellerinize sağlık helva çokgüzel görünüyor ama yağ yok sanırım yağsız irmik helvası hiç duymadım cahilliğimi bağışlayın.Bir sebebi var mı.
YanıtlaSilBirde öksüz yemeği ilgimi çekti.Ama patlıcanın şeklini anlıyamadım uygun olduğunuz zaman resimleyip yapabilir misiniz.tşk ederim.Pilavımı sizin tarifinizle yapıyorum artık çk leziz oluyor.Tarif ve sunumlarınız çok takdire şayan.Devamı dileği ile...
Oya
canımmm ellerine sağlık..ne güzel görünüyor..mhh olsa da yesek..
YanıtlaSilTeşekkür Yosunbuka.Canın çektiyse akşam kavuruver.Yarım saat sürmez pişip ortaya çıkması.
YanıtlaSilOya hanım, haklısınız. Yazmayı unutmuşum. Hemen düzeltiyorum.
Öksüzün resmi var. eb kısa sürede ekleyeceğim.Pilavımı sevdiğinize sevindim. Övgüleriniz için teşekkürler.
Sevgiler.
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Ne güzel görünüyor.
İrmik helvası ve dondurma en sevdiğim şeylerden. İkisi bir arada olunca herhalde tadına doyulmaz. Hemen yapıp denemek gerek.
Sevgiyle kal.
Helva tarifi araken bu sitede buldum ne kadar güzel olmuş ellerinize saglık canım tarifinizi aldım bende siteme beklerim sevgilerle iyi ramazanlar
YanıtlaSilCanım seni sobeledim.
YanıtlaSilKolay gelsin canım :)
süper bir helva..ellerine sağlık. cnm..
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, etkinliğim tarifinizle renklendi..
YanıtlaSilSevgiler.. :)
Harika görünüyor ellerinize sağlık bu akşam evdekilere güzel bir süpriz olacak :)
YanıtlaSilcok güzel göründügü icin hemen yapmaya karar verdim veee yaptimda güzelde oldu benim sorum olacadi yinede simdi serbetini kac dakika kaynatmak gerekir ve biraz iliyinca mi irmigin üzerine döküyoruz sorum bu kadar cok tesekkürler tarifiniz icin
YanıtlaSilOcağa aynı anda koyunca irmik kavrulana kadar şerbet de kaynamış oluyor. Sıcak sıcak hiç soğutmmadan ocaktan alıp kavrulan irmiğin üzerine döküyoruz. Umarım anlaşılır olmuştur. Afiyet olsun.
YanıtlaSilSevgiler.
çok güzel olmış elinize sağlık:)
YanıtlaSilişten dönünce hemen yaparım artık...
GERCEKTEN COK LEZZETLİ BİR TATLI...ANKARA TİKE DE YEMİŞTİM YANLIZ ONDA TARCIN VARDI.DONDURMADA TARCINLIYDI VE HARİKAYDI...TARCIN SEVENLER MUTLAKA DENEMELİ...
YanıtlaSil