30 Temmuz 2008 Çarşamba

Profiterol Soslu Soğuk Pasta


Bu tarif sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir pastaya ait.

İç malzemesi:
1 paket bebe bisküvisi (190 gr.'lık paket)
2 adet muz
650 ml. süt (3,5 su bardağı)
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı tepeleme un
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yumurta
NOT:Ben koymuyorum ama orjinal tarifte piştikten sonra muhallebinin içine 125 gr. yağ eklenip içinde kendi kendine eriyordu. Bana çok geldi. Zamanla azalttım ama artık hiç koymuyorum. Yağın tadı gelmiyordu ama böyle de kıvamında kötü bir gelişme olmadı. İsteyenler muhallebi pişince 1 yemek kaşığı becel ekleyebilirler.


Yapılışı:
Muz ve bebe bisküvisi haricindeki malzemeleri(yağ hariç) karıştırarak pişiriyoruz. Yağ koyacaksak muhallebimize sıcakken katıp eritiyoruz.
Ilıyınca içine bebe bisküvilerini ufalıyoruz. 2 tane de muzu ufak ufak doğruyoruz.

Kalıp olarak ben çukur yuvarlak borcam kullanıyorum. Bir buzdolabı poşetini kesip açarak büyütüyoruz ve kalıbımızın içine yerleştirip muhallebimizi kalıba döküyoruz.

İsterseniz kalıba dökmeden önce pastanın üstünde model olması için dibine muz dilimleri dizebilirsiniz. Muhallebinin üstünü düzleştirip poşeti üstüne kapatıyoruz ve koku almasın diye üstten streçleyip buzluğa atıyoruz.

Yemeden 2 saat önce çıkarıyoruz. Bu bir buzluk pastası olduğu için servisten günler önce bile hazırlayabilirsiniz.
Yiyeceğimiz zaman bir servis tabağına ters çevirip naylonunu söküyoruz ve çikolata sos ile servis ediyoruz.

Sosu isterseniz tüm pastanın üzerine döküp üzerini istediğiniz gibi muz dilimleriyle veya seviyorsanız hindistancevizi veya fındık krokan ile süsleyebilirsiniz. Ya da, ki ben artık böyle yapıyorum, servis ederken pastayı hiç bir süs yapmadn dilimleyip herkes için tabağında dilimin üzerine sos dökebilirsiniz. Çok şık duruyor.

Gelelim sabırsızlıkla beklediğiniz çikolatalı sos tarifine:
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta ( Düzeltme: tarifte önceden 1 kaşıktı ama 2 kaşık nişasta olmalı.)
2 yemek kaşığı(25 gr) kakao
Hepsini karıştırarak pişiriyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp bir sosluğa koyuyoruz. Pastayı servis edeceğiniz gün veya bir önceki gün yapmanız daha iyi olur. Buzdolabında 2-3 gün duran bir sos. Ama pasta daha dayanıklı malum. Bu sosun rengi bitter çikolata gibi oluyor, çünkü içinde süt yok. Tadı da çok lezzetli, ben profiterol yaptığımda da bu sosu yapıyorum. Dr. Oetker kakao kullanıyorum. Sosu defalarca yapmış biri olarak tespit ettiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum. Sosun nişastasını arttırıp azaltarak kıvamını ayarlayabilirsiniz. Çok koyu sos muhallebi gibi oluyor. Nişastayı silme kaşık koyarsanız da su gibi olup pastanın üstünde durmuyor. İdeali bence bal gibi koyu ve akışkan bir kıvam. Kaşığı abartmadan normal tepeleme yapmanız ideal sonucu veriyor.

Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Sevgiler.
NOT: Başka meyvelerle de denedim ama en güzel muzla oldu bence.

11 yorum:

  1. ben mail attım sana diyecektim ama cok lezzetli bir tarfi hazırlamıssın:)

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. çok leziz görünüyor,eline sağlık,tarifi aldım,deneyeceğim.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel bir görüntü. Önceden hazırlanıp, buzluğa konulması çok kolaylık. Kızlarımın bu tada bayılacağına eminim. En kısa zamanda deneyeceğim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. Derler ya derdime derman diye:) butun herseyim hazir ama tatli tarifi ariyorum yana yana yarin icin.degisik birsey olsun istedim. Bu tatli su an derman oldu bana ellerinize saglik harika gorunuyor umarim bende tutturabilirim:)

    YanıtlaSil
  5. mrb,ilk önce bu güzel paylaşımınız için tşk ederim,size takıldığım bir noktada danışmak istedim,bu tarifta 1 paket bebe büsküvisi yazmışsınız fakat gramaj belirtilmemiş,ben markete gittim bebe bisküvisi 190gr ve 400 gr olarak satılıyor,acaba hangis olacak,beni bilglendirirsenz sevinirim,iyi çalışmlar...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Sude Hanım. Bebe bisküvisi ufak paket yani 190 gr.olacak. Ben sade Eti cicibebe kullanıyorum. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. tşk ederim,birde bir sorum daha olacak yaptığımız buzlukta beklettiğimiz muhallebiyi sosu dökmeden ne kadar zamn önce çıkarıyoruz buzluktan,ne kadar zamn sonra sosu döküyoruz,sosu soğutupmu düküyoruz üzerine,sosu ne kadar bekletmeliyiz iyi sonuç almak için.Yardımlarınız için tşk ederim tekrardan,tariflerinizi denemeye çalışıyorum gerçekten çok başarılı lezzetli,tariflerinizin devamını bekliyoruz,başarılar ....

    YanıtlaSil
  8. slm,bu pasta buzluk pastası ve yemeden 2 saat önce çıkartılmalıdır demişsiniz,ben tarifinizi yaptım şu an buzlukta,kafama takılan şu buzluktan çıkartıp sosu döktükten sonra hemen tüketmek zorundamıyız buzlukta donduğu için daha sonra erimeye başlarmı,yani bu pasta ertesi güne kalsa şeklinde bozulma olurmu?tarifleriniz için teşekkür ederim kolay gelsin

    YanıtlaSil
  9. İyi günler. Sos zaten buz dolabında bekliyor olacak. Sosu servisten hemen önce döküyoruz. Eğer sosu resimdeki gibi pastanın üzerine tamamen dökerseniz o gün tüketmelisiniz çünkü sos üstünden akıp çirkin bir görüntü alabiliyor. Ben tercihen pastayı sade olarak dilimleyip, servis esnasında isteğe göre dilimlerin üzerine sos döküyorum. Sunum çok şık oluyor.Kalan pastayı da yine dipfrize koyuyorum. Umarım pastayı beğenirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. tşk ederim pastayı yardımlaınız sayesinde yaptım çok güzel lezzetli oldu,sorularımı cvplamanızın bana çok faydası oldu,başarılarınızın devamını diliyorum,yeni tariflerinizi dört gözle bekliyorum..

    YanıtlaSil
  11. pasta güzel hoş ta aklıma takılan bir konuyu iletmek istedim. Dipfrizden çıkarılıp çözdürülen yiyeceklerin tekrardan dipfrize atılması çok sakıncalı diye biliyoruz. buzdolabında bir iki gün bekleme imkanı yok mudur?

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...