23 Ocak 2013 Çarşamba

Fos Fos Mantı


Bu mantının adı küçükken eşim öyle dediği için fosfos mantı kalmış. Yoğurt konmasa börek  olarak da yenebilir. Mayalı hamurla yapılıp içi çiğden konuyor ve yağda kızarıyor. Üzerine yoğurt ve salçalı sos dökülerek servis ediliyor.

İşte tarifi :



Hamuru:
1 kg. un
5 yumurta
50gr. yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
Yarım bardak su
Yarım bardak süt
2 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıvıyağ

İçi:
1 kg. kıyma
3 baş küp doğranmış soğan
karabiber
tuz

Sosu:
250 gr. margarin
Göz kararı salça

Yapılışı:
Maya su süt karışımında eritilir. İçine 1 kaşık da şeker konup kabartılır. Malzemelerle hamur yoğurulup ekşitilir. 1 kg'yu dört bezeye ayırmanız yeterli olur.
İçi çiğden hazırlanır. Bezeler 2-3mm kalınlığında oklavayla açılır. 5cm kenarlı kareler kesilir. İç konup drt ucu bir araya getirilip kapatılır. Bol sıvıyağda kızartılır. Sıcakken sos ile ve Sarmısaklı yoğurtla servis edilir. Afiyet olsun.

NOT: Ölçü birkaç tepsi içindir.
Tarif bir kilodan olduğu için oldukça fazla çıkıyor. Bir bezeden bir tepsi desek, 4 fırın tepsisine sığacak kadar çok çıkıyor neredeyse. Bizde çaya akrabalar geldiğinde yapılır. Bunu yaptığınızda yanına kısır, börek, kurabiye falan hiçbirşey istemez. Gelenler de yabancı olmadığı için bir kısım içerdeyken biri açar, biri keser, birkaç kişi kapatır, bir kişi de kızartır. Bir ekip işi yani. Herkes evine de alır götürür çok fazla yapılmasına rağmen çok sevildiği için bir tane bile kalmaz. İki kişilik ailelere tarifi oldukça azaltarak denemelerini tavsiye ederim.

2 yorum:

  1. Fosfos mantı çok güzele benziyor.Tarifini en kısa zamanda bekliyoruz.
    Sevgiler.
    Pınar.

    YanıtlaSil
  2. Adı güzel, kendi güzel ama benim bunu çeyrek ölçü yapmam lazım.Çok oluyormuş, elinize sağlık.Hemen notumu alacağım.

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...