8 Mayıs 2008 Perşembe

Karışık Dolma

Eşim benden sık sık dolma ister. Aslında mücver ister ama mücverin yapılabilmesi için kabak dolması da yapmak gerektiğinden dolma isteyince mücveri yanında hediyesidir.

Geçen sefer yaptığımda dolma yapımını aşama aşama fotoğrafladım. Aşağıda fotoğraflı ve ayrıntılı şekilde karışık dolma yapımını bulabilirsiniz.

Bugünkü menümüz

Karışık Dolma
Makarna
Yoğurt
Tavada mücver
Cheesecake

KARIŞIK DOLMA



Karışık dolmanın tarifi yöreden yöreye, köyden köye ve hatta evden eve bile değişir. Bu genel geçer ve her damak tadına uyabilecek, bizim hep yaptığımız tarif.
Önce malzemeler:
Yaklaşık 200-250 gr. dana kıyması
4-5 adet orta boy kabak
5-6 adet dolmalık biber
2-3 adet domates
1 kaşık dolusu domates salçası
1 kaşık dolusu tatlı biber salçası
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
İrice bir soğan veya 2 adet orta boy soğan(Kıyılmış)
Kıyılmış büyükçe bir tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Su
Varsa (isteğe bağlı) dana kemiği(dikkat, bir kereseinde yanlışlıkla kuzu kemiği koydum, kokudan yiyemedik)
Salamura küçük boy asma yaprağı
En son yarım limon(harca koymayın)

Öncelikle malzemelerimizi Hazırlıyoruz. Pirinç ve bulguru yıkıyoruz. Domateslerin kabuklarını dolmalara kapak olarak kullanacaksak resimdeki gibi üstten üstten para gibi kesiyoruz. Kayınvalidem etli dolmaya domates kapak koymuyor, zeytinyağlıya koyuyor. Ben etliye de koyuyorum. Kapakları çıkarınca kalan domatesleri de rendeleyip iç harca ekliyoruz. İç harca bir miktar da su ekliyoruz. İç harç cıvıkça bulamaç kıvamında olmalı.



Kabakları yılayıp, iki ucunu düzgünce kesip tırtıklı bir bıçakla kazıyarak çizgili model yapıyoruz.


Kabaklar çok büyük değilse ikiye bölüp(yoksa 3'e) böldüğümüz tarafı delmek üzere sol elimize alıyoruz ve oyacak yardımıyla yuvarlak hareketlerle içini boşaltıyoruz. Bu çıkan içi başka bir kaba ayırıyor ve atmıyoruz. Bu içten de daha sonra mücver yapıyoruz.


Oyduğumuz kabakların içini çok az tuzluyoruz.

Hepsini oyunca her bir kabağı sol avucumuzda oyarken olduğu gibi tutup sağ elimizle içine iç harcımızı tıkıştırıyoruz.

Kabaklar dolunca Biberlerimizi yıkayıp tırnağımızla iterek veya elma oyacağı veyahutta bu iş için geliştirilen aparatlarla sapını ve içini temizliyoruz ve bu linkte olduğu gibi tepesi ve içi temizlenmiş biberler elde ediyoruz. Biberlerimizin içini de yıkayıp azıcık tuzluyoruz ve suyu süzülsün diye hepsi oyulup doldurulmaya başlayana kadar başaşağı bekletiyoruz.


Sonra da kabakları doldurduğumuz gibi dolduruyoruz.

PÜF NOKTASI: Kabak ve biberleri çok fazla doldurmuyoruz. Aksi takdirde pirinç ve bulgurlar pişince şişeceğinden iç harç genleşip taşacaktır.

İsteğe göre kestiğimiz domates kabuklu pulları dolmaların tepelerine yerleştiriyoruz. Eğer hala iç harç kalmışsa, ki genelde az miktarda kalıyor, Asma yapraklarını sigara böreği sarar gibi iç harçla sarıyoruz. Etli dolma serçe parmağın yarısı kadar ince ve minik yapılır, zeytinyağlı dolma ise tombul ve tam serçe parmağı uzunluğunda sarılır.Bu yüzden her bir yaprağa bir çay kaşığından biraz fazla iç yeter. Yaprakların da etli dolmada elinizin parmaklarınız haricinde kalan avuç bölümü büyüklüğünde olması tercih edilir.Büyük yapraklar da ikiye bölünüp sarılır.
Yaprakları ki elimle sardığımdan ve ellerim kirli olduğundan sararken resim çekemedim. Bir gün kayınvalidemin sarışını çekip ekleyeceğim. O daha güzel sarıyor.


Dolmaları dizme sırası da önemli. Tercihen düdüklü tencerede pişiriyoruz. Düdüklünün delikli süzgeç gibi bir aparatı varsa, yükseltici telini koymadan bu aparatı dibe koyuyoruz ki dolmanın dibi tutmasın. Sonra en alta sarılmamış asma yapraklarını seriyoruz. Üzerine varsa kemikleri diziyoruz. Sonra sarmaları diziyoruz, çünkü yaprak zor pişiyor. Üzerine de biber ve kabakları diziyoruz. Tencereye 2 bardak kadar su ekleyip üstten yarım limon sıkıyoruz ve iserseniz azıcık tuzot da serpebilirsiniz.Düdüklünün kapağını kapatıp pişene kadar arada kontrol ederek birkaç kez düdüğünü öttürerek pişiriyoruz. Ağızda dağılacak kadar yumuşak ama paramparça olmayacak kadar da sağlam dolmalarımız olmalı.Resimde dolmaların pişmeden hemen önceki hali görülmektedir.
Pişen dolmaları tabaklara maşa yardımıyla alıp yoğurt ile servis ediyoruz.
Afiyet olsun.




2 yorum:

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...