23 Mayıs 2008 Cuma

Basalla - Ekşili Köfte

Bu yemeği geçen hafta Oktay Usta yapmış programında. Yengem de beğenmiş anlatırken ama not alamamış. Benden rica etti, internetten baktık tarifine. Hemen yapmış, gönderdi bir tabak sağolsun. Çok güzel, değişik bir lezzet. Hangi kategoriye koyacağımı bilemedim. Çorbaya da benziyor, sulu yemeğe de. Hafif ekşimsi birşey. Adı da ilginç: Basalla. Adıyaman yöresine ait bir lezzetmiş.
Tarifi Oktay Usta'nın sitesi'nden küçük bir değişiklikle naklediyorum. (Orada yumurta ve unun hangi aşamada katılacağı söylenmemiş ve bu konuda yorumlar yazılmış.)

BASALLA
Malzemeler:
500 gr. kuzu kuşbaşı
2 su bardağı bulgur
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kase arpacık soğan
1 yumurta
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı nane
pulbiber,karabiber,tuz

Yapılışı:
Nohutu geceden suda bekletin. Sabah haşlayıp kabuklarını soyun.
Tencereye sıvıyağı alın.Üzerine 500 gr.kuzu etini ekleyip suyunu çektirerek kavurun.Etlerin üzerine arpacık soğanları ve salçayı ilave edipkarıştırın. Üzerlerine sıcak su ekleyin ve pişirin.Haşladığınız nohutu ekleyin.
Başka bir yerde 2 su bardağı bulgurun üzerine göz kararı sıcak su ekleyin ve bulguru ıslatın. Bulgur demlendikten sonra üzerine tuz,karabiber,nane ilave edin.Yumurta ve unu da ekleyip yoğuraraknohut büyüklüğünde minik köfteler yapın.Köfteleri etin piştiği tencereye koyarak pişirin.Yemeğiniz piştikten sonra servis tabağına alın.Üzerine bolca nane ilave ederek servis edin.


6 yorum:

  1. canım nasıl canım cektı nefıs gorunuyor ellerıne saglık hayırlı cumalar sevgıler..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Banucuğum. Bu yemeği ben yapmadım. Yengemiz yaptı, ben sadece malzeme miktarlarını buldum ona internetten. Hakikaten çok lezzetli. Tam yöresel yemek.Biraz el alır belli ama denemeye değer.Tavsiye ederim. Sana da hayırlı cumalar. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar bende adıyamanlıyım gercekten cok guzel ve ozel bı yemek basalla.bız bulguruna et koyarakta yapıyoruz bırdev tavsıye uzerıne doktugun naneyı yagda yakıp yaparsanız lezzetı cok daha guzel oluyo oylede denemenızı tavsıye ederım...selamlar

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler ismini yazmayı unutan Adıyamanlı arkadaşım.Bir dahaki sefere öyle deneriz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. merhaba sofra şenliği o becerikli yengelerden 1 tane de ben istiyorum:)ellerine sağlık çok değişikmiş gerçekten sevgili banu gibi benimde canım çekti göz hakkı istiyoruz:)saatim pasific saatiymiş teşekkürler canım ayarladım

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Sevgili Yosunbuka. Valla benim yengem bir tane. Klonlama yaygınlaşırsa ilk klonunu sana veririm söz :) Hakikaten çok lezzetliydi. Üşenmezsen dene, tavsiye ederim. Saati ayarlayabildiğine sevindim. Birşey değil.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...