28 Nisan 2008 Pazartesi

Sebzeli Bulgur Pilavı

Neye niyet neye kısmet demişler. Bugün için tavuk haşlayıp suyuna pirinç pilavı ve mercimek çorbası yapmayı düşünüyordum. Cuma'dan kıymalı börek ve dünden de etimekli tatlı var evde.
Öğleden sonra eşimin dayısının hanımı kahve içmeye geleceğim diye aradı.( Üç renkli parfe'nin ilk tarifini veren yengem.) Buyur ettim. O gelince kayınvalidemi de çağırdım. Sabahtan kayınvalideme uğradığımda bezelye ayıklıyordu. Bana kahveye indiğinde de kucağında ayıklamak üzere bir tepsi taze fasülye getirdi. Kahvelerimizin yanında birer küçük dilim etimek tatlısı ve yengemin gelirken getirdiği minik birer muffin yedik. Akşam yemeğinden söz açılınca "Ben sabah çorba yaptım. Baban da sebzeli bulgur pilavı istedi. Dünden de lahmacun var. Hiçbirşey pişirme bugün, dinlen" dedi. E iyi o zaman dedim. Bu pilavda yok yok: Fasülye, bezelye, patlıcan, mısır, havuç...Tarifi aşağıda.

Menümüzün son hali:

MercimekÇorbası II
Sebzeli Bulgur Pilavı
Kıymalı Börek
Lahmacun
Etimekli Tatlı


Bugün de böyle doyduk çok şükür. Allah kimseyi aç bırakmasın. Sevgiler.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI

Öncelikle malzemelerimizi yıkayıp, soyup, küçük küçük yemeklik kübik doğruyoruz. 2 soğan, 2 domates, 1 kabak, 1 patlıcan ve 1 havuç. Ayrıca elimize küçük bir çay bardağı alıp yarım çay bardağı bezelye, yarım çay bardağı konserve meksika fasülyesi ve yarım çay bardağı konserve mısır ölçüyoruz.

1,5 su bardağı tercihen organik yemeklik bulgur ayıklayıp, ölçüp bir süzgeç yardımıyla yıkıyoruz.

Pilav pişireceğimiz yayvan tercihen teflon tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ koyup soğan ve domateslerimizi ekleyip kavuruyoruz. Soğanlar azıcık pembeleşince havuç ve kabakları ekleyip 3 subardağı kaynar suyu tencereye dolduruyoruz. Havuçlar yumuşamaya başlayınca bulguru ekliyoruz. Bezelye, mısır ve fasülyeyi de katıyoruz. Tencerenin kapağını kapatmadan göz kararı tuzunu da ekliyoruz. (İsterseniz daha lezzetli olması için tuzot atabilir ve azıcık limon sıkabilirsiniz.) Karışımımız kaynayınca altını kısıyoruz ve suyunu çekmesini bekliyoruz. Pilav suyunu çekip üstü göz göz olunca(bakınız: pirin pilavı) ocağın altını kapatıp tencere ile kapak arasına bir kağıt havlu veya temiz bir kurulama bezi koyarak pilavı 5 dakika dinlendiriyoruz. İsteyenler bu aşamada 1 tutam kuru fesleğen(reyhan) ilave edebilirler. Sıcak sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.
NOT: Tarif Leziz Dergisi Ekim 2006 sayısındandır. Anlatım bana aittir. Ayrıca orjinal tarifte patlıcan, limon ve fesleğen bulunmamaktadır.
Sofra Şenliği.

2 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor bulgur pilavına bayılıyorum ellerine saglık canım kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ezgiciğim en kısa zamanda tam tarifi buraya ekleyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...