28 Nisan 2008 Pazartesi

Üç Renkli Parfe



Buzlukta dondurma gibi donan bu parfe birkaç ay bozulmadan durabiliyor ve acil misafir geldiğinde dilimleyip servis edebiliyorsunuz. Benim parfeme iki gün dayanmak ancak nasip oldu. Perşembe günü yaptım.Birinci gün tam donmamıştı. Cumartesi de eşimin teyzesine giderken dışardan dondurma alacağımıza parfeyi götürdük. Borcamıyla beraber götürdük. Orada servise kadar normal buzdolabında bekledi. Servis ederken bir tabağa ters çevirip ortasına tabanı kesilmiş bir tüm çileği ters çevirdim. Üst çevresine ve tabağın çevresine de tabanı kesilmiş yarım çileklerden birer sıra dizdim. Tadı zaten muhteşem, görüntü de hazır pasta gibi oldu. Çok beğenildi. Bunu öğrenelim de bir daha dondurma almayalım dediler. Bir iki dilimlik kadar kesilmemiş parfe kaldı. Onu da temiz bir naylona sarıp bir saklama kabında dipfrize koyduk. Onu da bir akşam yerler artık.

Not: Yukarıdaki fotoğrafı sonradan, başka bir sefer iki renkli yaptığımda ekledim.

Gelelim tarife. Üç yıl önce eşimin dayısının yazlığında yiyip yengemizden tarifini almıştım bu parfenin. O sade ve kakaolu yapıyordu. Ben bir de çilek katı ekledim. Dilimlenince 3 renkli harika bir görüntüsü oluyor ve tadının dondurmadan pek farkı yok.

Malzemeler:
1 Kutu Krem Şanti(2 Poşet)
2 Bardak Süt
3 Yumurta
3 Silme yemek kaşığı şeker
2 Kaşık kakao
Kırmızı gıda boyası
Çilek

Yapılışı:

2 poşet krem şanti ile iki bardak sütü mikserle birkaç dakika çırpıyoruz.
Resimdeki gibi kıvamlanınca buzdolabına koyuyoruz.

Başka bir çırpma kabında 3 yumurta ile 3 kaşık şekeri beyaz olana kadar çırpıyoruz. Bu tarifte yumurtalar pişmiyor. Ancak yerken kesinlikle tadı gelmiyor. Bu konuda hassas olanlar parfeyi hiç yapmayabilirler.Beyaz olana kadar denilen resimdeki gibi hafif kırık beyaz bir renk ama kastettiği homojen, yani her noktasında aynı maddenin eşit dağıldığı bir karışım.
Sonra yumurtalı karışımı dolapta bekleyen kremşatiye ekleyip tekrar iyice çırpıyoruz.Bildiğimiz orta boy bir buz dolabı poşetini yanını ve tabanını keserek açıyoruz ve kalıp olarak kullanacağımız ve dipfrizimize sığacak büyüklükteki kabın içine yayıyoruz. Ben borcam kullanıyorum. Saklama kabı veya kek kalıbı bile kullanabilirsiniz.
Hazırladığımız karışımın yaklaşık üçte birini hiç bir şey katmadan poşetli kaba döküyoruz ve hafif sertleşene kadar geçici bir süre için dipfrize koyuyoruz. Bu aşamada kabın ağzını kapatmanıza gerek yok. Bu arada biz çileklerimizi yıkayıp temizliyoruz ve içine kullanacağımız kadarını, ki bu sizin zevkinize kalmış. Rondoya koyup parçalıyoruz. İsterseniz önceden rondodan geçirilmiş ve dipfrizde bekleyen çileğiniz varsa kullanabilirsiniz. Nasıl olsa pastanın içine konacak, görüntü sorun değil. Ancak üst süsleme çilekleri taze olmalıdır. Donmuş çilekler sonradan sulanma yapıyor çünkü.
Elimizde kalan beyaz karışımın yarısını bir başka çırpma kabına alıyoruz. Bu üçte bir oranındaki karışıma çilek parçacıklarımızı katıp mikserle çırpıyoruz. Rengi pembeye dönmeyip tuhaf bir renk oluyor. Ben bu aşamada kibrit çöpünün ucu kadar kırmızı gıda boyası ekliyorum. Çok eklerseniz kırmızı olabilir. Bir kez de gıda boyasıyla çırpıyoruz. Dipfrizdeki kabımızı çıkarıp eğer beyaz kısmın sıvılığı gitmişse çilekli karışımı üzerine yayıyoruz. Tekrar dipfrize koyuyoruz. Bu çok önemli. Her aşamada bir süre dipfrizde beklemese karışımları döktüğümüz sırada kabın dibine doğru ilerleyip karışıyorlar. Benim başıma geldi. Kesince yine güzel ama dış görünüm muntazam olmuyor.
Elimizde geriye kalan beyaz karışıma da iki kaşık kakao ekleyip çırpıyoruz. Bu işlemi yaparken isterseniz kakaolu kısma da damla çikolata katabilirsiniz. Bu aşamada biraz bekliyoruz ki çilekli kısım biraz sertleşsin. Siz isterseniz ikinci katı kakaolu, üçüncü katı çilekli de yapabilirsiniz ama taban katının beyaz olması çilekle süslediğinizde harika bir görüntü yaratıyor. İsteyenler ana karışımı dörde bölüp muz püresi ve sarı gıda boyası da kullanabilirler ama o zaman işi bir kat daha uzun olur pastanın.
Çilekli tabaka sertleşince kakaolu tabakayı da ekleyip yine üstü açık bir süre dipfrizde bekletiyoruz. Kakaolu kısmın cıvıklığı gidince naylonu üstüne katlayıp kapatıyoruz ve uzun süre muhafaza için mümkünse kaba bir kapak kapatıyoruz. En az 1 gün diprizde bekledikten sonra istediğiniz zaman diprizden çıkarıp servisten önce en az bi saat buzdolabına indiriyoruz. Yoksa çok sert olup kesilmiyor.Resimde servisten önce dipfrizden çıkmış hali görünüyor. Servisi evde değil misafirlikte yaptığım için resmini çekemedim. En kısa zamanda tekrar hazırlayıp bitmiş halinin resmini çeker ve eklerim.
İsteyenler misafir geldikça pastanın tamamını ortaya çıkarmadan dilim kesip kalanını tekrar dipfrize koyabilirler.
Bu pastaya çikolata sosu da çok yakışıyor. Bir ara özel sos tarifimi veririm.
Afiyet olsun.

7 yorum:

  1. TARİF DEFTERİNDEN GELİYORUM CANIM SİTEN GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL PARFEYSE HARİKA ELLERİNE SAGLIK KOCAMAN SEVGİLER

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin Ezgi. Memnun oldum ben senin blogunu arada geziyorum. Sitemi beğenmene çok sevindim.Tanışmış olduk. Seni arkadaşlarıma ekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel,detaylı anlatmışsınız yapmak istiyorum baktım kakaolu krem şanti varmış evde şimdilik tek renk olacak ama sonra çilekli ve muzlu deneyeceğim teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba monalisa. Kakaolu da güzel olur tabii ama üç veya dört renklinin sunumu da müthiş oluyor. En kısa zamanda denemenizi tavsiye ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, ellerine sağlık, parfe çok güzel görünüyor.. Bu aralar bende de bir parfe merakı başladı, dün akşam bir tarif denedim, umarım becermişimdir :) Seninki de aklımda olsun.. Bu arada izninle seni listeme ekledim.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Estağfurullah. Ben seni çoktandır eklemiştim zaten. Günceller güncellemez de blogumdan görüp geliyorum ziyaretine. Parfeyi yiyenler bayılıyor. Hafif ve çok lezzetli bir yaz tatlısı. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. tarifiniz çok güzel aslında siteniz süper...

    bir sorum olacak çiğ yumurta kullanıyoruzya koku felan olmuyomu, yada çiğ yumurta kokubu

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...