23 Nisan 2008 Çarşamba

Karnıyarık ve temel yemek yapımı


Bir süredir internet bağlantımda sorun var. Bilgisayarım komşuların ağlarını görüyor ama benim kendi adsl ağımı görmüyor. Arada sırada görüyor ama eskiden babamızın çatıda antenle uğraştığı zaman yayının gidip geldiği gibi gidip geliyor. Dakikası dakikasını tutmuyor. Bir de ziyaret sayacı problemim var tabii. Başlık görünüyor, sayaç ortada yok. Ben de başka bir sayaç buldum geçen hafta. 2 gün normaldi, sonra o da yok oldu. Ne olduğunu anlayamadım. Belki de bağlantım kötü olduğundan sayfa yüklenmiyordu ve sadece ben göremiyordum. Bugün tekrar eski sayacımı yükledim. Sanki bir hafta silinmiş. Bir haftadır gelen gidenler toplam sayıda yok. Oysa ziyaret trafiğinden anladığım kadarıyla gelenim gidenim çoktu. Sitemi gezen herkese bir kez daha teşekkürler.
Gelelim karnıyarığa. Benim mantı'dan sonraki favori yemeğimdir. Annem tencerede yapardı, karnıyarık tenceresinde. Ben fırında yapıyorum. Başkaları başka türlü yapabilir belki ama ben birazdan anlatacağım şekilde yapıyorum. Kayınvalidem mantarlı bile yapıyor kıymalı yerine. Bir tanıdığım da fırına verirken üzerine kaşar rendeliyor. O da çok leziz oluyor.Kıyma yerine sotelik doğranmış et veya satır kıyması da denenebilir.
Karnıyarık birkaç aşamada hazırlanan bir yemek. Aslında hiç zor değil. Temel yemek yapımını da burada karnıyarıkla birlikte anlatmak istiyorum. Çünkü karnıyarığın da dahil olduğu Türk yemekleri temel olarak aynı şekilde yapılır.
Temel Yemek İç Harcı:
1- Kıyma veya et suyu çektirilerek kavrulur.
2- Soğan eklenir kavrulur.(Kimi bu ikisinin sırasını farklı yapa ama o zaman soğan yanabilir veya et iyi pişmeyebilir.)
3-Biber eklenir kavrulur.
4-Domates eklenir kavrulur.(Yemeğine göre bazen rendelenmiş, bazen yemeklik doğranmış)
*-Yemeğe salça konulacaksa konur.
5-Tuz, karabiber atılır.(Tuz domatesin çabuk ölmesini sağlar.)
*- Yemeğine göre maydanoz kullanılacaksa ocağın altı kapandıktan sonra ilave edilip karıştırılır.

NOT!: Ben Maydanozu sadece patlıcan yemeğine ve karnıyarığa koyarım. Diğer yemeklere kullanmam. Eğer damak tadınıza uygun başka baharatlar varsa tuz aşamasında atılır.

Bu hazırladığımız iç bütün yemeklerin temelidir. Bunu yapabilen kişi çoğu türk yemeğini gözü kapalı yapar.

Karnıyarık:Patlıcanlar alacalı soyulur ve kızartma tarifinde olduğu gibi tuzlu suda bekletilerek acısı çıkarılır. Patlıcanlar sudayken iç harç hazırlanabilir.
Patlıcanlar yarım saat kadar tuzlu suda bekletildikten sonra suları sıkılarak kızgın yağda kızartılır.Kızaran patlıcanlar bir fırın kabına, tepsiye veya tercihen borcama alınır. Soyulmuş kısımlarınan birer yarık açılıp şekillendirilir. Ben bu işlemi maşa ile yaapıyorum.Bir kaşık yardımıyla her birine iç harç doldurulur. Üzeri için halka domates ve 1/4 biber kesilir. (Resimde görüldüğü üzere ben Börner Rende ile doğradım. Daha muntazam oluyor.) Üzerleri süslenir. 1 kaşık salça sıcak su ile sulandırılıp üzerlerine gezdirilir. 200 derce fırında süs domatesler pörsüyünceye kadar pişirilip pirinç pilavı ile beraber sıcak sıcak servis edilir.

Patates Oturtması/Patlıcan Oturtması: Patates ve/veya patlıcan halka halka doğranarak yağda kızartılır. Sonra bir fırın kabına dizilip üzerine bu iç harç yayılır. Üzeri domates biber ve maydanoz ile süslenir. Salçalı su ilavesiyle fırına verilir.
Ispanak Yemeği/Patates Yemeği/Patlıcan Yemeği/Kabak yemeği/ Fasülye(Ayşekadın): Ispanak yıkanıp doğranarak, Fasülye kılçıkları alınıp doğranarak, Kabak ve patates tamamen, patlıcan alacalı soyulup doğranarak kullanılır. Temel yemek iç harcı hazırlandıktan sonra pişecek yemeğin sebzesi tencereye eklenir ve üzeri geçecek kadar su konarak ağzı kapalı pişirilir.Gerkirse baharat ilavesi yapılır. Ispanak ve kabağa bir avuç yıkanmış pirinç ilavesi yapılır. İsteyen kabağa dereotu da koyabilir.
Yeşil Mercimek/Kuru Fasülye/ Nohut vs. Baklagiller: Yeşil mercimek kıymasız yapılır. Fasülye ve nohut için kıyma yerine kuşbaşı et kavrulur. Et sert olabileceğinden önceden haşlanıp kullanılabilir veya bu yemekler düdüklüde pişse daha iyidir. Baklagiller bir gece önceden ıslatılır. Sabah suyu değiştirlip 1 çay kaşığı karbonat ilavesiyle sade haşlanıp süzülür. İç harcın üzerine eklenip su eklenir ve mümkünse düdüklüde pişirilir.

5 yorum:

  1. ellerinize saglık super:)


    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 22
    http://porselendemlik.blogcu.com , http://birdemliksohbet.blogspot.com ve http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
    Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
    Hanımlarla yapılan günlere,
    Beş çayına gelen misafirlere,
    Her biri birbirinden lezzetli tarifler;

    SELAM SEVGİLİ ARKADAŞLARIM,
    28.04.2008--11.05.2008 Tarihleri arasında
    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE (22) EV SAHİBELİĞİNİ;
    http://fatostuncay.blogcu.com
    (YANİ BEN) YAPACAĞIM.
    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
    TARİF DEFTERİMİZE VE ETKİNLİĞİMİZE, HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TATLAR KAZANDIRMAK İÇİN TARİFLERİNİZİ BEKLİYORUM.
    TARİFLERİNİZİ HAZIRLADIĞINIZDA "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 22" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAYINIZ LÜTFEN.

    TARİFİNİZİN HAZIR OLDUĞUNA DAİR DUYURUNUZU, SAYFAMA YORUM BIRAKARAK BİLDİRMENİZİ RİCA EDİYORUM.BEN SİZİN SAYFANIZA GERİ DÖNÜP, TARİFİNİZİ KOPYALAYIP KENDİ SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.

    ŞİMDİDEN TARİFLERİNİ YAYINMAMAMA İZİN VEREN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA, EMEKLERİ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

    MÜJDEEEEEEEEE !!!!!
    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKOYOR.
    YAYINA HAZIRLAYANLAR:
    www.nasibim.blogcu.com
    www.birdemliksohbet.blogspot.com
    SORUMLU MÜDÜR:
    www.selmahlc.blogcu.com
    GRAFİK TASARIM DÜZENLEME:
    Melike Sahin

    Sizde; sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderbilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tekşey; adınızı, sitenizin adresini, dergide yer almasını istediğiniz tarifinizin adını ve link adresini yazarak göndermeniz yeterli olacaktır.
    Örn:
    İsim: Fatos Tuncay
    Site adı: http://fatostuncay.blogcu.com
    Tarifim: Damalı Kek
    Link: http://fatostuncay.blogcu.com/3971279/


    SELAM VE SEVGİLERİMLE;
    Fatos..:)
    http://fatostuncay.blogcu.com/

    YanıtlaSil
  2. Beni etkinliğinize davet ettiğiniz için çok teşekkürler. Zevkle katılırım tabii ki.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. temel yemek yapimini cok guzel anlatmissiniz tesekkurler. ben bloglarda hep hanimlara aslinda cok basit gelen, herkes nasil olsa biliyor diye dusunulen ve es gecilen bu tip ipuclarinin verilmesini cok faydali buluyorum. ozellikle yeni baslayan benim gibiler icin. annemin evindeyken sadece pasta borekle ugrasmaktan temel yemek yapimina pek de oyle ozenmemisim:) ben yemek yaparken hep biber ve sogani ayni anda biraz zeytinyagi ile kavurmaya baslayip, sadece oldurdukten sonra yani cok cok pembelesmeden eti atardim icine. bir daha ki sefere sizin yonteminizi deneyecegim. peki yemegin suyunu sicak mi ekliyorsunuz yoksa soguk mu? bazilari bunun cok onemli olmadigini soyler ama ben de sicak eklerim hep. sanki soguk su koyunca yanlis bir sey yapiyormusum gibi gelir. bunu sormak istedim size,
    tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. "Pişmiş aşa soğuk su katmak" diye bir deyim vardır. Yapılmış bir işi bozmak anlamına gelir. Deyimler gerçek hayattan alınmış sözlerdir ve bu deyimden de anlaşabileceği üzere soğuk su yemeği bozar. Ben yemeğe her zaman sıcak su kullanırım.
    İlginiz ve güzel yorumlarınız için teşekkürler.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Harika görünüyor.Teşekkürler emeğiniz için.

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...