29 Mart 2008 Cumartesi

Mükemmel Pirinç Pilavı

Babam da, eşim de pilav olmadan doymayanlardandırlar. Evde neredeyse gün aşırı pilav yapılır. Misafir geldiğinde de yine davet sofralarımızın baştacı pilavdır. Bu yüzden hayatımda en çok yediğim ve yaptığım yemek pirinç pilavıdır. Bu da beni pilav hakkında yeterince tecrübeli yapıyor.

MÜKEMMEL PİRİNÇ PİLAVININ PÜF NOKTALARI
Tane tane, bembeyaz ve çok lezzetli bir pirinç pilavının sırları burada...

Öncelikle pirincin cinsi çok önemli. İnce uzun taneli pirinçler pirinç pilavı için daha uygundur. Ayrıca markette ambalajında pilavlık yazan pirinçleri değil, baldo yazanları tercih edin. Bir de her pirincin su çekişi başkadır: Aynı miktar suda kimi yapış yapış olur, kimi kıtır kıtır. Her zaman aynı cins ve aynı marka pirinç kullanırsanız sürprizlerle karşılaşmazsınız. Bir de size tavsiyem pirinç ölçmek için bir çay kupası tahsis etmeniz. Herhangi bir bardak veya kapla ölçerseniz, sıcak tavuk suyu ölçerken eliniz yanabilir. Bir de ölçüyü şaşırma ihtimali var tabii ki. Ben şahsen tek kalmış mavi bir kupam var, onu kullanıyorum.
Piyasada pirinç yıkamak için icad edilmiş bir takım pirinç süzgeçleri var. Kendi tercihiniz. Ben bir saklama kabımı ve bir kevgirimi de pilava tahsis ettim. Bunları içiçe kullanıyorum.

Pirinç pilavının sırlarından biri de tenceredir. Ben, alışkanlık herhalde, çelik tencerede yemek pişiremiyorum, her an dibi tutacak gibi geliyor. Tefal'in karnıyarık tenceresi veya pilav tenceresi tabir edilen bir modelini kullanıyorum. Pilav pişecek olan tencere ne kadar yayvan olur ve pirinç tabakası ne kadar ince olursa, dibini tutturma olasılığınız o kadar düşük olur.Yine de yapışmasa da teflonun da dibi her an yanabilir ve kıtır kıtır bir pilav yersiniz.

Bu vereceğim miktarlarla yapacağınız pilavla normal bir öğünde 2 kişi 2 gün yer ve birazcık da artar. Ya da 4-5 kişi bol bol bir günde yer. Misafir geleceği zaman pilav bir sürü yemekten sonra servis edildiği için daha az yeniyor. Bu yüzden 2 yerine 3 kupa pirinç ile ölçmek yeterli oluyor.

Gelelim pilavı nasıl yapacağımıza:
Öncelikle 2 kupa(kulplu bardak) dolusu pirinç ölçüp kevgirimize döküyoruz. İsteyenler önce bir tepsiye döküp tek tek ayıklayabilirler. Kevgirde kuru kuru elimizle karıştırarak beğenmediğimiz sararmış, lekeli vs. pirinç tanelerini varsa çöp ve taşları ayıklıyoruz. Daha sonra musluğun altında elimizi yakmayacak derecede sıcak suyla pirinçleri fazla hırpalamadan yıkayıp nişastasını akıtıyoruz. Sonra kevgiri bir kabın içine oturtup sıcak su ile dolduruyoruz. İçine yarım limon sıkıyoruz ki pilavımız beyaz olsun. Bir yemek kaşığı kadar tuzu da suya ekleyip pirinçler şişinceye kadar yaklaşık yarım saat suda bekletiyoruz. Attığımız bu ilk tuzu tutmaz, korkmayın.

Yarım saat sonra pirinçleri musluğun altında kevgirin içindeyken iyice yıkıyoruz. Bu aşamada yıkamamız şart.
Tercihen yayvan bir teflon tencerenin içine 5-6 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyuyoruz. İsteyenler becel veya margarin de kullanabilirler. Tereyağ seviyorsanız o da olabilir. Ben sıkça yaptığım için sağlık ve lezzet açısından Çotanak İdeal marka fındıklı sıvıyağ karışımını kullanıyorum. Tavsiye ederim, hiç koku yapmıyor.
Bu arada ya sıcak su ısıtıp içine yarım bulyon tablet atıyoruz(ben maggi marka kullanıyorum) veya tavuk suyumuz varsa onu ısıtıyoruz. Bu işlemi tencereyi ocağa koyduğumuz sırada ocağın başka bir gözünde yapabiliriz.Su miktarı pirincin cinsine göre değişmekle birlikte suda beklettiğimiz için pirinç miktarının 1,5 katı olması uygundur. Ben aynı kupa ile ölçmek suretiyle 2 bardak pirince 3 bardak tavuk suyu veya tavuk bulyonlu su kullanıyorum.Çok kaynatırsanız su buharlaşıp uçar. Son koyduğunuz yani kavrulan pirinçlerin üzerine döktüğünüz su miktarı ölçüdeki kadar olmalıdır.
Ocağın altını yakıp yıkadığımız pirinçleri tencereye döküyoruz ve bu esnada 1 kesmeşekeri de pirinçlerin arasına atıyoruz. Korkmayın, pilav tatlı olmaz.
Pirinçleri tahta kaşıkla karıştırarak pirinçler sertleşip tane tane olana kadar kavuruyoruz. Bu arada tavuk suyumuz da kaynamış oluyor.Her ikisi de sıcakken suyu pirinçlerin üzerine döküp şöyle bir karıştırıyoruz. Kaşıkla tadına bakıyoruz. Azar azar tadı dilimize iyi gelene kadar ard arda tadarak tuz ekliyoruz ve lezzet vermesi için bir sıkımlık limon sıkıyoruz. Tadı iyiyse tencerenin kapağını kapatıp altını kısıyoruz.

Çok önemli bir nokta: Pilav pişerken asla pilavı başıboş bırakmıyoruz, her an gözümüz üstünde oluyor, yoksa anında dibi tutar. Pilavın üstü göz göz olmaya başladığı anda, suyunu çekip çekmemsine bakmadan altını kapatıyoruz ve ağzını açıp kapakla tencerenin arasına temiz bir kurulama bezi veya rulo kağıt havlu koyarak ağzını kapatıyoruz. En az 15-20 dk. dinlendirdikten sonra hafifçe karıştırıp alt üst ederek havalandırıyor ve servis ediyoruz. Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. emeğinize,ellerinize sağlık...detaylı anlatımınız benim gibi acemiler için ideal...

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, size yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana. İstek ve önerilerinize her zaman açık olduğumu da bilmenizi isterim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Selam...Ayrıntılı tarifleriniz güzel sitenizi daha bir olağanüstü yapıyor.Harfiyen uyarak yaptım ve nefis bir pilavım oldu.Tşk ederim.
    Oya
    (maklube diye bir pilav varmış.Biliyorsanız ayrıntılı olarak yapabilir misiniz acaba.)Herzaman yorum bırakamasam bile daimi izleyicinizim

    YanıtlaSil
  4. selam kuzen tariflerine bakiyoruz ve hepsini yemis kadar olduk ben istanbula gelince senden tavuklu sote mantarli istiyorum yaninda talas boreyi super olur canim ve o kimirzi tabak altliklaliya olursa cok guzel olur ve bana kazan dibi tatli olarakda yiye bilirim yani....

    Sen devam et ben yemeklerine fransadan takip ediyoruz optum

    YanıtlaSil
  5. İlk kez görüyorum sitenizi. Dediğiniz gibi yaptım ve $u an pi$iyor. Bakalım nasıl olacak. Ölmeyiz sanırsam lol

    YanıtlaSil
  6. ben tuzlu yemeklerin içine şeker fln koymuyorun limonda belki tadını deiştirir die tadı deişiomu

    YanıtlaSil
  7. limon pilavn tadını değiştirmz pilavn parlak olması için limon sıkılır

    YanıtlaSil
  8. pirinç olarak mersane (terme) pirincini tavsiye edermisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir fikrim yok maalesef. Hiç denemediğim bir pirinç cinsi.

      Sil
  9. size yürekten teşekkür ediyorum. tarifinizi birebir uyguladım ve bugune kadar yediğim en güzel pilavdı. Hem ellerinize sağlık hem de bu bilgiyi paylaştığınız için çok ve iyi yaşayın.

    YanıtlaSil
  10. pişirmede sürekli eksik bilgi veriliyor
    su konduktan sonra önce hızlı ateşte göz göz olana
    kadar pişiriyoruz göz göz olduğunda kısık ateşe alınıyor oysa tarifte göz göz alınca kapatın diyor

    YanıtlaSil
  11. Bu son yorum gözden kaçmış sanırım. Ben göz göz olunca altını kapatıyorum. Bir harmanlıyorum. Hafif sulu oluyor. Üzerini kapatıp dinlendirince o sıcaklığıyla suyunu çekiyor. Yalnızca kısarsanız kapatacağınız zamanı tespit edemeyip dibini tutturursunuz. Eksik bilgi olduğunu sanmıyorum. Sanıyorum durum açıklığa kavuşmuştur.

    YanıtlaSil

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...