24 Şubat 2008 Pazar

Mercimek Çorbası


Türkiye'de her evde yapılan mercimek çorbası başkadır. İnternette aradığınız zaman yüzlerce tarif çıkar.
Eşim damağına çok düşkündür ve kimi gurmeler gibi her şeyi yemez. Resmen yemek seçer. Her şeyin en lezzetlisini yemek ister, çünkü nasıl yemek yapmak benim en büyük zevkimse, yemek yemek de onun en büyük zevkidir. Her çorbayı içmez, yeni şeyler denememi ve yapmamı her zaman ister ve sever, ama mercimek çorbasından başka çorbaları içerken hep "Keşke mercimek çorbası yapsaydın..." der.  Arada tavuk suyuna şehriye, domates, yayla vs. de yapsak, tercihini her zaman mercimekten yana kullanır.
Her mercimek çorbasını da içmez. Çoğu zaman restoranlarda çorba içtiğimizde hayal kırıklığına uğrar. Çorbanın su gibi akıcı olmasını da sevmez. Baldan seyrek ama oldukça yoğun kıvamlı olmasını ister. Bu nedenle süzme mercimek çorbası içmez. Dışarıda içtiğimizde ezo gelin çorbası istersek damak tadımıza daha yakın çorbalarla karşılaşıyoruz.
Eee bu kadar zor beğenen bir adam hangi çorbayı beğenir derseniz, şimdi vereceğim iki farklı tarifi de çok severek içiyor. Tarifler ezogeline benzese de içinde bulgur vs. gibi bir takım malzemeler olmadığı için ezogelin sayılmaz. Vereceğim ilk tarif kayınvalidemin tarifi. Rengi koyu sarı, taba gibi bir renk oluyor ve çok lezzetli oluyor.Resmi aşağıda çorba tarifinin arasında.

İkinci tarif ise sevgililer gününde de yaptığım, yukarıda ve o günün yazısında da fotoğrafı bulunan, benim sıkça yaptığım çorbaya ait. Bu çorbanın rengi içinde salça bulunduğundan turuncuya yakın bir renkte oluyor.

Mercimek çorbası I

Kırmızı mercimeği yıkıyoruz, normal tencereye koyuyoruz. Göz kararı su koyuyoruz. 1 havuç doğruyoruz. Bir soğanı dörde bölüp atıyoruz. Bir tane de patates koyuyoruz. Et suyu varsa et suyu koyarız, yoksa bir tane bulyon tablet atıyoruz. Nane ekliyoruz, bir çay kaşığının ucuyla kimyon koyuyoruz (Gazını alırmış). Biraz tuz atıyoruz. Ocata pişiriyoruz.
Piştikten sonra ayrı bir tavada ( miktarı yapacağınız çorbanın miktarına göre ayarlarsınız ) 2 yemek kaşığı kadar tereyağ ya da margarin ile yağ miktarı kadar(iki kaşıksa iki kaşık) unu azıcık kavurup soğuk süt ile seyrelterek cıvık bir beşamel sos elde edelim. Bu beşamel sosu da mercimek çorbası pişirdiğimiz tencereye aktarıyoruz. Sonra hepsini birlikte çubuk blenderımızı tencerenin içine sokarak blenderdan geçiriyoruz. Blenderdan geçirdikten sonra içine bir çay kaşığı kadar kırmızı pul biber atıp karıştırıyoruz. Kaselere paylaştırıp üzerine nane serpip servis ediyoruz.
NOT:Bu çorba durdukça koyulaşır. Ertesi günlerde ısıtırken sütle veya suyla seyrelterek içebilirsiniz.


Mercimek çorbası II
Kırmızı mercimeği yıkıyoruz. Düdüklü tencereye koyuyoruz. Bir patates, bir tüm havuç, bir tüm soğan, bir bulyon tablet, 1 yemek kaşığı kadar nane, isterseniz biraz kırmızı pul biber(ben koymuyorum), bir kaşık salça, bir tutam tuz(tuzu her zaman az koymakta fayda var. Tuzsuza çare var ama, tuzluya çare yok(var da iş uzar)) göz kararı su koyuyoruz. Düdüklüde pişiriyoruz. Pişince çubuk blenderla eziyoruz. Tadına bakıp tuzu azsa ekliyoruz. Çok yoğunsa su ekliyoruz. Yalnız suyunu az koymayın, su çok az olursa düdüklüde bile dibi tutar!
NOT: Bu çorbayı da ilerleyen günlerde sıcak su ile seyrelterek içmeye devam edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En pratik ve ayrıntılı tarifler Sofra Şenliği'nde.
www.sofrasenligi.blogspot.com

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...